Ringa utomlands – tänk på detta!

Visst vore det skönt att använda sin telefon som vanligt när man är ute och reser? Men var noga med att kolla upp vad som gäller för just din mobiloperatör och det land du reser till – annars kan det bli en dyr historia. Läs nedan om vad som gäller inom EU, EES och andra länder.

Inom EU/EES

Tack vare nya EU-regler (roamingregler) kan du nu (oftast) använda din telefon till att både ringa, surfa och messa precis som hemma utan att betala extra avgifter. Detta gäller alla mobiloperatörer. Tänk på att det dock inte är gratis utan samma villkor som du har hemma gäller. Det finns dock några få undantag; till exempel om du har ”fri surf” hemma i Sverige så är det inte säkert att du har det även i andra länder inom EU; däremot måste operatören erbjuda dig en ”stor mängd” surf utomlands utan extra kostnad. Även om detta är EU-specifika-regler så verkar det gälla även för länder som inte är med i EU men inom EES; Island, Liechtenstein och Norge.

I USA

Några svenska operatörer har börjat erbjuda fri surf även i USA (vissa abonnemang), till exempel Telenor och Tele2. Tänk dock på att kontrollera priser för att ringa och messa då detta kan variera kraftigt och ibland vara riktigt dyrt.

Andra länder

Kontrollera hos respektive operatör vad som gäller.

Jämför priser på abonnemang

Ska du vara borta en längre tid kan det verkligen löna sig att jämföra mobilabonnemang innan du reser. Det är ofta inte bindningstider på mobilabonnemang nu för tiden och du kan skaffa ett abonnemang eller kontantkort som du bara använder under resan och sedan säga upp det.

Utnyttja gratis Wifi

Många restauranger & caféer erbjuder gratis Wifi; utnyttja detta om landet du befinner dig i inte kvalificerar sig för gratis surf. Många flygplatser har även gratis Wifi som du kan nyttja; ibland mot en mindre avgift.