Första flygningen?

Första flygningen? Så gör du den behagligare!

Oavsett om man är gammal eller ung kan första gången man sätter sig i ett flygplan vara en lite obehaglig upplevelse. Det beror förstås delvis på att ovana resenärer kan känna att det känns ”osäkert” att flyga, men även delvis på att det är en helt ny upplevelse med många okända faktorer. För att minska obehaget kan det vara till hjälp att läsa på lite om hur en vanlig flygning går till, och vad man som resenär kan förvänta sig. Här följer därför en kort beskrivning som förhoppningsvis kan bidra till att göra resan lite angenämare:
Det första man märker, om man inte flyger i första klass (eller business) är att det ofta är ganska trångt på flygplan, och ont om benutrymme. Vanligen är stolarna arrangerade i grupper om 2 eller 3 säten. Om man vet med sig att man tycker det är lite obehagligt att flyga rekommenderas att sätta sig mot mitten – inte vid fönstret. Det gör det även lättare att gå upp och röra på sig under flygningen, men nackdelen är förstås att resenärer som sitter innanför måste passera förbi om de t.ex. behöver gå på toa.

När det gäller toaletter brukar de finnas i fram- och bakände av flygplanet (kan även finns på fler platser om det är ett större flygplan). Flygplanstoaletter är lite speciella men sällan några problem att använda, även om det är första gången. Tänk dock på att det ofta kan bli köbildning till toaletterna, särskilt efter matservering, så passa då hellre på att gå innan så du slipper stå i kö.

Oftast är det just att lyfta och landa som är det jobbiga för ovana resenärer. Ett litet tips är att ha något att tugga på för att hjälpa till att tryckutjämna och minska obehaget som annars kan uppstå. Tänk även på att det ofta inte är tillåtet att använda elektronik under start och landning. För det mesta säger flygvärdinnorna till om detta. Det är även bra att vara medveten om dunsandet som uppstår när landningsställen fälls in efter att flygplanet lyft – det är inget att oroa sig för utan ett helt normalt ljud.

Ta med egen musik eller kanske ljudbok att lyssna på under flygningen. Kanske har du favoritmusik som lugnar dig eller lyssna på en ljudbok – det finns många ljudböcker för att koppla av och det går även att ladda hem dom till din telefon så du behöver inte ha internet för att lyssna.

I övrigt gäller det i princip bara att försöka slappna av. Vissa använder sig av alkohol, men även om det såklart kan bedöva sinnena och hjälpa tillfälligtvis kan det många gånger vara bättre att försöka klara sig utan. Inte minst med tanke på hur man annars kan må efter flygningen…